Welkom bij de Neerakker
Op de Neerakker staat het kind centraal. Wij geloven in een leeromgeving die ruimte biedt voor de brede ontwikkeling van ieder kind. Een kind ontwikkelt zich immers in zijn totaliteit en die ontwikkeling is niet alleen gericht op het leren van kennis. Daarom is er een groot aanbod op het gebied van kunstzinnige vorming, wereldoriëntatie en wetenschap en techniek.
We hebben oog voor hun unieke kwaliteiten en behoeften. Binnen onze professionele samenwerking zijn we kritisch op ons dagelijks handelen. We vinden het belangrijk om ons onderwijs te optimaliseren door voortdurend in gesprek te gaan met elkaar en diverse partners.
Dit visiedocument beschrijft hoe we vorm en inhoud geven aan ons onderwijs op de Neerakker en wat we samen belangrijk vinden.
Onze focus ligt op de brede ontwikkeling van kinderen, de persoonlijke groei van jonge kinderen vormt de basis voor het verdere leren, waarbij aandacht is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling (samenwerken, leren luisteren naar elkaar, grenzen aangeven en een eigen mening vormen), de creatieve vaardigheden (tekenen, techniek, muziek) en ook de cognitieve vaardigheden (taal, lezen en rekenen).
2. Basisontwikkeling in de onderbouw
Binnen de basisontwikkeling is volop ruimte voor ontwikkelingsgericht onderwijs aan het jonge kind. Ontwikkelingsgericht onderwijs is een onderwijsvisie die de nadruk legt op de ontwikkeling van de persoonlijke identiteit van kinderen. Dit doen we door samen met kinderen spelverhalen op te bouwen aan de hand van een thema. Samen worden er (thema-) hoeken ingericht. Zo worden de kinderen nieuwsgierig en gaan ze op onderzoek uit. Spel zorgt voor hoge betrokkenheid en verbinding tussen allerlei handelingen en vaardigheden. Door middel van interactie met klasgenootjes en de professionals leren kinderen grip op de werkelijkheid te krijgen en breiden ze hun eigen taal en kennis uit aan de hand van betekenisvolle activiteiten die plaatsvinden in de diverse spelhoeken. In de onderbouw leggen we de basis voor het verdere leren. Door op zoek te gaan naar speelbare thema’s, die aansluiten bij de belevingswereld van het jonge kind, stimuleren we de nieuwsgierigheid en betrokkenheid. Vanuit het kind de wereld leren kennen is essentieel.
Binnen het ontwikkelingsgericht onderwijsaanbod wordt gevolgd of een leerling schoolrijp is. Schoolrijpheid richt zich op de ontwikkeling van het brein. Is de leerling klaar voor het leren lezen en schrijven. Dit leerproces hangt samen met diverse vaardigheden, zoals de sociaal-emotionele ontwikkeling/het gedrag, de motorische ontwikkeling en de cognitieve vaardigheden (vooral het taalbewustzijn), We bieden ieder kind een passend aanbod en sluiten zoveel mogelijk aan bij de ontwikkeling van de leerling in het begeleiden bij de overstap naar groep 3.
We werken samen in een professionele cultuur waarin medewerkers elkaars kwaliteiten benutten. Door intensief samen te werken tijdens overlegmomenten (bijvoorbeeld clustervergaderingen of teamtotaalbijeenkomsten en de wekelijkse bordsessies met als doel samen iedere dag een beetje beter te worden), versterken we ons team van professionals. Er wordt gewerkt in leerteams o.l.v. een leerexpert, medewerkers gaan bij elkaar op lesbezoek en men geeft elkaar gevraagd en ongevraagd feedback. Zo versterken we de professionele cultuur en zorgen we voor een gedegen opleidingsschool voor studenten in het kader van ‘Samen opleiden en professionaliseren’.
Elk kind is uniek. We proberen ons onderwijs zoveel mogelijk af te stemmen op de persoonlijke leerstijlen en talenten van onze leerlingen. Door elk kind te zien en in te spelen op de behoeften), proberen we een leeromgeving waar iedereen zich veilig voelt om te leren en tot optimale ontwikkeling te komen. Daarin heeft het Burgerschapsonderwijs een belangrijke plek en willen we onze kinderen leren actief mee te doen aan de samenleving en hieraan een positieve bijdrage te leveren.
We stimuleren de talentontwikkeling van kinderen door ze uit te dagen en hen te ondersteunen in hun persoonlijke groei. Dit kan variëren van creatieve/muzikale/sportieve/technische/culturele projecten tot sportieve activiteiten, tot het leiden van kringgesprekken en klassikale bordsessies of actief meepraten in de leerlingenraad, waarbij we de nadruk leggen op intrinsieke motivatie en betrokkenheid.
7. De samenwerking ouder/verzorger-school-kind
De samenwerking tussen (met) ouders/verzorgers en school is van groot belang voor de ontwikkeling van het kind. We zien ouders/verzorgers als partners in het ontwikkelproces en betrekken hen actief bij de ontwikkeling van hun kind. Communicatie en ouderbetrokkenheid zijn belangrijk om de driehoek ouder/verzorger-school-kind te versterken. Dit doen we door het voeren van driehoeksgesprekken, gesprekken ‘op maat’ (die per kind kunnen verschillen al n aar gelang behoefte van leerkracht of ouders/verzorgers), kindgesprekken, gesprekken met MR en de ouders/verzorgers van de klankbordgroep. Ook werken school en ouders/verzorgers samen als het gaat om het rapportfolio van het kind.
Met deze visie willen we een leeromgeving creëren waarin elk kind zich optimaal kan ontwikkelen. Door optimaal samen te werken binnen ons team en mét ouders/verzorgers stellen we het kind centraal en leggen we de basis voor zijn/haar toekomst.